Technologie-expert Remy Gieling over AI en hoe je dit slim kan inzetten

AI kan jouw super-stagiair worden

Had jij jezelf 25 jaar geleden voor kunnen stellen dat er nu flitsbezorgers zouden zijn? En dat social media zo’n groot onderdeel van ons leven zou zijn? Ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Wat kunnen we verwachten over 25 jaar? Dat weten we natuurlijk nog niet. Althans, niet precies. Eén ding weten we zeker: AI (Artificial Intelligence) is de laatste jaren in opkomst én de impact wordt steeds groter. Als oprichter van ai.nl en technologie-expert neemt Remy Gieling ons tijdens de derde editie van POWERHOUSE Van Spaendonck mee in de wereld van AI.

Jouw persoonlijke creatieveling

Voorheen was AI vooral in staat om informatie te analyseren. Tegenwoordig is AI ook heel goed in staat om informatie te creëren. ChatGPT is een mooi voorbeeld hiervan, volgens Remy Gieling. ChatGPT is een chatbot met kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door OpenAI. Door middel van digitale interactie krijg je antwoorden op vragen waar je tegenaan loopt.

Is angst voor AI realistisch?

AI is eigenlijk net een volle Duplo-bak. Het zijn zoveel verschillende losse theorieën die je optimaal kunt gebruiken als je ze aan elkaar knoopt”, vertelt Remy met een lach op zijn gezicht. Een grote groep mensen is maar wat blij met de komst van AI. “Toch merk ik ook wel eens twijfels bij mensen. Ze vragen zich af of AI gevaarlijk is.” Moeten we bang zijn dat AI mensen gaat overnemen? En kunnen we eigenlijk wel vertrouwen op de informatie die AI ons geeft? Voorbeelden van vragen waar mee geworsteld wordt. “99% van AI is ongevaarlijk. Dat is goed om te weten. En als je AI-tools op de juiste manier inzet, weet wat je vraagt en ook op de juiste manier je vragen stelt, dan kan AI jouw super-stagiair worden”, vertelt Remy enthousiast.

Waar zit dan wel het gevaar? “We interpreteren soms dingen meteen als waarheid. En daar zit het gevaar in. Gebruik bijvoorbeeld ChatGPT niet als zoekmachine, maar juist als creatieveling om ideeën op te doen.” ChatGPT hoort niet voor niets bij de top 1% als het gaat om creatieve denkers. En dat niet alleen. “ChatGPT stapt ook nog eens iedere dag met het goede been uit bed”, lacht Remy. Een vriendelijk gesprek gegarandeerd!

37% sneller in het afronden van je taken

Uit onderzoek blijkt dat mensen die ChatGPT in hun werk gebruiken, 37% sneller zijn in het afronden van hun taken. Dat klinkt veelbelovend! “De adoptie daarentegen blijft best laag. Het percentage medewerkers dat ChatGPT dagelijks gebruikt, zit maar op 4%. Voor veel mensen is het toch nog wat zoeken hoe je optimaal gebruik kunt maken van ChatGPT. Je moet de juiste instructies geven om te krijgen wat je nodig hebt”, legt Remy uit.

AI gebruiken: do’s & don’ts

Dat je in de praktijk toch snel profijt kunt hebben van een tool als ChatGPT, is duidelijk. Wel is het erg belangrijk dat je helder hebt waar je het voor wilt gebruiken. Zoals eerder genoemd, is ChatGPT geen zoekmachine. Feit en fictie worden nog wel eens door elkaar gehaald. Wil je het juist gebruiken voor het opdoen van ideeën, de ontwikkeling van marketinginstrumenten of het schrijven van mails? Dan ben je aan het juiste adres!

“Kijk waar snel winst te behalen valt!”

Hoe je het in de praktijk gebruikt? Je begint eigenlijk met het probleem waar je tegenaan loopt. Ben je bijvoorbeeld ergens veel tijd aan kwijt in je werk? Hoe zou AI daar een rol in kunnen spelen? Bekijk welke AI-applicaties er al zijn, wat ze doen en hoe die een oplossing kunnen bieden.

Veelgebruikte AI-applicaties zijn bijvoorbeeld:

  • ChatGPT
  • Crystal Knows
  • GPT For Work (ChatGPT in Excel en Google Sheets)
  • Otter.ai / Fireflies.ai
  • Axiom.ai

Tip van Remy:

“Ga groots dromen, maar begin zo klein mogelijk. Kijk waar snel winst te behalen valt!”