Hoe kun je als ondernemer de top bereiken?
Hoe kun je als ondernemer de top bereiken? De juiste mindset is cruciaal. Drievoudig Olympisch zwemkampioen en Chef de Mission van Team NL Pieter van den Hoogenband vertelt op POWERHOUSE Van Spaendonck hoe je het verschil maakt.
Humble in victory, gracious in defeat
Hoe kun je als ondernemer de top bereiken? De juiste mindset is cruciaal. Drievoudig Olympisch zwemkampioen en Chef de Mission van Team NL Pieter van den Hoogenband vertelt op POWERHOUSE Van Spaendonck hoe je het verschil maakt.
Ondernemen en topsport hebben veel raakvlakken. Zo hebben ondernemers een fantastische drive om hun product of dienst tot een succes te maken. Topsporters hebben een geweldige mentaliteit en zetten grootse sportieve prestaties neer. Hoe bereik je die mindset van een topsporter?
Van fan naar olympisch atleet
Volgens Pieter is het ontzettend belangrijk dat je passie hebt voor je vak. “Ik kwam als kind al snel achter waarvoor ik elke dag om 4.30 uur de wekker wilde zetten”, vertelt Pieter. “Toen ik tien was, genoot ik intens van de Olympische Spelen. Ik zag daar de Australiër Matt Biondi bij de honderd meter vlinderslag. Hij was favoriet, maar finishte waardeloos. Anthony Nesty uit Suriname won het goud. Hij liet me zien dat je ook als je uit een klein land komt, kunt winnen. Ik zei tegen mijn trainer: ‘Dat wil ik ook!’”.
Uiteindelijk werd Pieter in 1993 de beste zwemmer van zijn leeftijd, en had hij een nieuwe uitdaging nodig. “Ik deed mee aan de jeugd-olympische spelen in Valkenswaard. Toen kon ik de hele klas uitnodigen om me aan te moedigen bij mijn grote passie. Ze kwamen me massaal steunen met spandoeken.”
Zonder geld geen spelen
Het Olympisch goud bleef lonken, een paar jaar later zet Pieter zichzelf het doel om naar de Spelen in Atlanta te gaan. “We hadden alleen geen geld!”, vertelt hij. “Gelukkig had mijn vader als chirurg een flink netwerk, van hem mocht ik mijn droom daar verkondigen. Ik was hem zo dankbaar dat hij me hielp mijn droom te laten uitkomen. Het werkte, en ik kon voor mij en mijn team badwater huren en een coach aanstellen.”
“Jarenlang trainden we elke ochtend en elke avond van 4 tot 7 in het zwembad. Tussendoor deden we krachttraining en gingen we naar school. Elf van ons team haalde de spelen van Atlanta, waaronder ik. Ik geloof in de kracht van samenwerking en dat elke topprestatie een teamprestatie is. Mijn team bracht mij in stelling, en ik stond er uiteindelijk in mijn te krappe zwembroek. Ik schakelde een tandje bij en werd uiteindelijk 4e.”
Zo’n 4e plek is voor sporters de meest frustrerende, toch bleek Pieter gefocust. Hij keek wat je kunt leren van een team als Australië, zij waren de allerbeste in de sport. “Ik besefte dat ik moest overstappen van heel hard trainen naar heel slim trainen. Ik ging zwemmen als teamsport organiseren. If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. Daarom heb ik een team van topspecialisten om me heen verzameld.
Een jaar wachten op de olympische spelen in Tokio
Als chef de mission nam Pieter in 2021 weer een nieuwe lichting Olympische sporters onder zijn vleugels. Eigenlijk had de reis naar Tokio al een jaar eerder moeten plaatsvinden, maar door de coronacrisis werden de Spelen uitgesteld. “We have to accept, adapt and move on”, stelt Pieter. “Dat adaptieve vermogen zit in sporters. Vrijwel iedere sporter verliest namelijk meer dan hij of zij wint. Die momenten moet je meenemen om van te groeien.”
Bij Pieter staan drie belangrijke waarden centraal tijdens de Spelen: Focus, want er was veel afleiding, Betrokkenheid, om binnen het gebouw een klein stukje Nederland te laten floreren, en Vertrouwen, iedere sporter krijgt eigen verantwoordelijkheid.
Het werd een periode van grootste hoogtepunten, met vele medailles. Toch waren er ook veel tegenslagen. “We hebben ontzettend veel getest, en we moesten in de roeiploeg een paar mensen naar huis sturen. Ik heb veel verdrietige momenten gehad, maar het is ontzettend fijn dat er medailles tegenover staan. Daarom zijn we humble in victory, maar gracious in defeat.”